sunnuntai 24. tammikuuta 2010

Ekologisuuden metsästysretki

Olen eksynyt taas erinäköisiin blogeihin lähiaikoina. Useimmat niistä ovat koskeneet kierrättämistä tavalla tai toisella. Aloin miettimään omaa ekouttani, haluaisin olla vihreä ihminen, ja olenkin sitä, mutta hyvin alhaisella asteella.

Meillä kierrätetään roskat mahdollisimman tehokkaasti, löytyy biojäte, lasi, metalli, muovi ja muu energiajae, pahvi sekä paperi. Tämän jälkeen tavalliseen sekajätteeseen jää hyvin vähän enää mitään laitettavaa. Mutta usein kuitenkin iskee laiskuus pienten roskien kohdalla, sekajätteeseen menee ihan kelpo energiajaetta. Toinen parantamisen kohde on kissanhiekka, kissanhiekkamme on maantuvaa sorttia ja siksi sen voisi hyvin heittää biojäteastiaan mutta meillä se isketään pakastemuovipussiin ja sekajätteeseen. Pienet biojätepussit ovat niin hintavia että niihin en koe valtavaa himoa siirtyä. Laatikon tyhjentäminen suoraan biojäteastiaan ei puolestaan iske syntyvien hajuhaittojen takia. Oiva ratkaisu voisi siis olla pihalla säilytettävä isobiojätepussillinen laatikko. Sen voisi sitten aina kerran viikossa käydä kippaamassa asuinalueen biojätekeräykseen. Jään hauduttelemaan ja testailemaan sopivaa ratkaisua.

Entäpä sähkönkulutus ja vastaava? Juoksentelen aina pimeällä sammuttelemassa valoja jotka ovat jääneet syystä tai toisesta päälle. Suurin osa tosin lampuista on energiansäästölamppuja, mutta ei se silti ole niiden kannattavaa antaa loistaa turhaan. ;D Jouluvalot meillä on ollut päällä jo aika pitkään, toisaalta kyseessä on led-lamput niin sähkön kulutus niilläkään ei ole mitään valtavaa. Kuitenkin, kenties ajastin olisi niihin hyvä vaihtoehto, päivät alkavat kuitenkin jo pitenemään joten lamppujen palaminen 24/7 ei ole tarvittavaa. Kävin muuten juuri äsken kiskaisemassa ne seinästä. :P Latureiden kiskomista harrastan täällä mielestäni aika usein, mieheltä jää seinään aina partakoneen ja kännykän laturi joita sitten kiskon irti pistorasiasta kun niissä ei laitetta ole. Latureista puheenollen, pitäisi hankkia langattomiin pelikoneenohjaimiin akut ja niihin laturit niiden pattereiden sijaan. Toisaalta tämä ei ole ihan niin pakkohankinta koska pelaaminen ja näin ollen paristojen kuluminen ei ole kauhean aktiivista. Vuodessa tulee vaihdettua patterit suunnilleen kerran. :DD

Muu kulutus. Niin mikä kulutus...? Olen ehkä pihein ihminen kolmensadan kilometrin säteellä. Tätä ei ehkä huomaisi viimeaikaisen shoppailuni osalta. Puolustukseksi voisi tietenkin sanoa kaikkea liibalaabaa kuten oli alessa ja tarvitsin. No oikeasti, oli alessa, mutta suurta tarvitsemista en kokenu niitä kohtaan. Puolustukseksi voisi tietenkin sanoa että ne menee vielä jälkeenikin uusiokäyttöön, mutta voiko tästä olla täysin varma? Kirpparilla kaupaksi menneet tavarat joutuvat keräykseen, mikäli UFF tai lähetyskirpparitkaan eivät saa niitä myytyä niin ne mahdollisesti päätyvät kaatopaikalle. Toisaalta eilen törmäsin myös siihen, että ellei liike saa lumppujaan myytyä niin ne päätyvät sieltäkin kaatopaikalle. Mutta tästä nyt siihen seuraavaan toimenpiteeseen, en melkein koskaan osta vaatteita täysihintaisena, mutta nyt niiden ostaminen myös alesta loppuu. Ainoa sallittu shoppailupaikka tämän jälkeen on kirpputori. Kaupoista sallitaan pitkään ja hartaasti mietityt ostoskohteet, kuten vaikka ne saappaat, joita olen himoinnut jo sen puoli vuotta. Kun hyvät tulevat eteeni, armahdan itseäni sen verran että saan ne kotiini adoptoida.

Harrastukseni. Pelaaminen ei oikeastaan tuota paljoakaan jätettä. Aina välillä ostelen uusia pelejä, mutta en koskaan täysihintaisena ja useimmiten vielä ostan käytettynä. Koskaan en pelejä heittele roskiin vaan jos jostain tahdon eroon niin tie vie myymään ne huutikseen tai johonkin peliliikkeeseen. Muita harrastuksia on lukeminen, joihin aineisto löytyy hyvin kirjastoista. Entäpä käsityöt? Esimerkiksi vaatteiden tekeminen aiheuttaa jonkin verran roskaa einäisten kangaspalojen muodossa. Tähän voisi olla ratkaisuna materiaalinen muuttaminen second-hand kamaksi. Kirpparilta löytyy hyvin materiaaleja erinäköisiin ompelusinnostuksiin. Toisaalta ompeluharrastukseni on niin pieni että siitä syntyvä jäte vuodessa on aivan olematonta verrattuna muihin elämäni osa-alueisiin.

Ruoka. Olen aika paljon siirtynyt taas kasvisruokaan, mitä nyt mies tekee liharuokaa niin tulee sitä vedettyä sitten kotona kun ei ole oma kokkausvuoro. Mikäli tarjolla koulussa on jotain aivan uskomatonta kasvisruokaa jonka toisena vaihtoehtona on kala niin kyllä se sinne kalan puolelle kallistuu. Ainakin sen voi sitten ajatella niin että kalan rasva on terveellistä ja sitä tulisi aina välillä syödä, ainakin kun en mitenkään lisävalmisteista innostunut ole. Elintarvikkeistaniu tykkään luomuna vaikka EU:n käsitys luomusta on mitä on. Pakkausmateriaaleihin pitäisi alkaa kiinnittää taas ekstrasti huomiota ja tajuta ottaa niitä kangaskasseja mielummin liikaa kuin liian vähän, kuten lähiaikoina.

Mitäs muuta, kuljen bussilla, käytetään astianpesukonetta (joka on ihme kyllä ekologisempaa kuin käsin tiskaaminen, taino riippuu varmaan vähän myös siitä miten sitä vettä käyttää), pestään täysiä pyykkilasteja, harrastan pikasuihkuja ja käytän kuukuppia sekä pesupähkinöitä.

Mitenkään ylivihreä en koe olevani, paljon on vielä parantamisen varaa, mutta on myös ihmisiä jotka voisivat ottaa jo minutkin roolimallikseen ekologisuuden saralta. Ne pienet teothan parantaa maailmaa jo suuresti. Ekohippeilyhän on nyt myös jo muotia. :) Jotkut väittävät että ei niillä pienillä teoilla ole mitään merkitystä, mutta uskallatko sinä ottaa riskin jättää ne tekemättä?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti